Fundaţia Română de Folclor

Istoric

Fundația Română de Folclor a fost înființată în anul 2000, la inițiativa unor iubitori de folclor cu scopul păstrării și valorificării tradițiilor și transmiterii lor către generații viitoare.

În perioda 2000 - 2006 Fundația Română de Foclor a produs emisiunea "Tradițiile Românilor", difuzată pe Prima TV, emisiune prezentată și realizată de Valeria Arnăutu, președinte al fundației.

În cadrul acestei emisiuni au fost promovați tineri, care, în prezent, sunt interpreți consacrați ai cântecului popular: Steliana Sima, Nicolae Datcu, Nina Predescu, Maria Ghinea, Ileana Matus, Aurelian Preda.

Emisiunea a promovat ansambluri profesioniste dar și de copii și tineret, a prezentat diferite obiceiuri precum: Măsuratul Oilor, Călușul, Drăgaica etc.

Unul din proiectele de succes ale Fundației a fost redescoperirea tarafurilor de lăutari.

Pe Valea Tismanei, am realizat filmul folcloric "Lăutarii Gorjului", fragmente muzicale din repertoriul acestui taraf au fost înregistrate de către specialiștii fundației și s-au constituit într-un album intitulat "Lăutarii Gorjului", editat de Electrecord.

Printre producțiile Fundației Române de Folclor se regăsesc filme documentare precum:

  • Popas în Valea Almajului - documentar turistic premiat la Festivalul CaraimanFest 2009
  • Lumina Învierii - Mănăstirea Brâncoveni
  • Antim Ivireanu și Mănăstirea Tuturor Sfinților - premiat la Festivalul Internațional Document Art, 2008
  • Mănăstirea Bârsana - Între Tradiție și Credință

Împreună cu mai multe case de producție, Fundația Română de Folclor, a realizat mai multe albume muzicale, dintre care amintim:

  • "Tradițiile Românilor" - Colinde (Zoom Record)
  • "Lăutarii Gorjului" (Electrecord)
  • "Pentru mama mea cea dragă" (Zoom Record)