ARTISTUL Valeria Arnăutu

JURNALISTUL Valeria Arnăutu

Jurnalistul

Începând cu anul 1995 am descoperit pasiunea pentru jurnalism, activitate ce-mi oferă bucurie și datorită căreia am posibilitatea de a promova și susține cantecul și traditiile românești dar mai ales tinerii interpreți de folclor.

Am realizat emisiuni la Antena Bucureștilor, Tele Europa Nova, Tele 7ABC, Prima TV, Realitatea TV, Etno TV (director de programe), Antena 1 (consultant de specialitate), Alpha TV, Flux TV, Cosmos TV, Agro Channel. În prezent activitatea mea jurnalistică se desfășoară la televiziune Inedit TV. Am colaborat cu Dacia TV din New York (postul românesc de televiziune). Am lucrat ca redactor muzical, moderator, producător și director de programe. Am ținut o rubrica permanentă de foclor în Revista Universul (publicație ce apare atât în România cât și SUA), avându-l ca director pe Aristide Buhoiu. Am lucrat ca director artistic al Casei de Productie Zoom Record's și ca redactor șef al revistei Caruselul Vedetelor.

În calitate de președinte al Fundației Române de Folclor, am coordonat la programul Enciclopedia Marilor Personalități la Editura Geneze. Am prefațat cartea "Cu cântecul prin lume" a interpretului Ionel Schipoancă. Am publicat materiale în mai multe cărți biografice ale unor interpreți ai cântecului popular (Aurelia Fătu-Răduțu, Saveta Bogdan, Nuțu Leordean, Ion Ioniță, Angela Șerban). Ca interpret am apărut în cărți semnate de Lucia Boleantu (Interpreți din Banat), Titus Crisciu (Nestematele Cântecului Românesc), Ștefan Isac (Pe urmele "Doinei Banatului" și ale slujitorilor ei), Ioan Tomi (Muzicieni din Banat - Banatul Sârbesc - Banatul Montan).

În emisiunile pe care le-am realizat, de-a lungul timpului, atat la radio cât și la TV, am promovat foclorul autentic și pe toți cei ce-l reprezintă, de la tineri debutanți până la interpreți consacrați. Am avut alături personalități ale culturii românești (soliști vocali, instrumentiști, dirijori, coregrafi, compozitori, profesori, etnomuzicologi, etnografi, meșteri populari etc.). Am iubit și promovovat în egală măsură obiceiurile care încă se mai păstrează în lumea satului.

Nu am uitat de tinerele vlastare, de cei ce duc mai departe zestrea noastră sprirituală. Am considerat necesar să-i încurajez punându-i în valoare în emisiunile realizate sau în cadrul unor evenimente culturale. Ei sunt cei care ne vor duce mai departe zestrea noastră spirituală.